Ege'de Pulmoner Rehabilitasyon eğitimi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün öncülüğünde, hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliğin ortadan kaldırılması, hastalığın ilerlemesinin önlenmesi, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, hastalığa bağlı psikolojik durumun düzelmesi ve sağ kalımda artış sağlanması amacıyla Pulmoner Rehabilitasyon Hasta Bilgilendirme ve Eğitim Programı düzenlendi. Program kapsamında hasta ve hasta yakınlarına egzersizlere yönelik bilgilendirmeler yapılırken eğitim verildi.
EÜTF Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün öncülüğünde geliştirilen Pulmoner Rehabilitasyon Hasta Bilgilendirme ve Eğitim Programı kapsamında, Öğretim Görevlisi Funda Elmas Uysal, Uzman Fizyoterapist Tolga Çapanoğlu ve hemşire Melek Yalçın’ın tarafından hasta ve hasta yakınlarına yönelik bilgilendirme yapılıp eğitim verildi.
Pulmoner Rehabilitasyon programları ile hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliğin ortadan kaldırılması, hastalığın ilerlemesinin önlenmesi, egzersiz toleransının artırılması, sağlık durumunun iyileştirilmesi, hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesi, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, hastaneye başvuru sıklığı ve yatış süresinin azaltılması sonucunda sağlıkla ilişkili harcamaların azaltılması, hastalığa bağlı psikolojik durumun düzelmesi, sağ kalımda artış sağlanmasının amaçlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Gürgün, “Pulmoner rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan, evde veya sanal ortamda eşzamanlı hastanın evinden katılabileceği tele-pulmoner rehabilitasyon programları olarak uygulanabilmektedir. Günümüzde uzun süreli solunum hastalıklarının (KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, akciğer tansiyonu, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıkları, COVID-19 enfeksiyonu sonrası) tıbbi tedavisinin yanında Pulmoner Rehabilitasyon uygulamaları da önerilmektedir. Pulmoner Rehabilitasyon bu hastaların fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür” dedi.
EN ÖNEMLİ VE TEMEL BİLEŞEN EGZERSİZ
Pulmoner rehabilitasyonun en önemli ve temel bileşeninin egzersiz eğitimi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gürgün, “Bireyin ihtiyaçları doğrultusunda hasta ve ailesinin eğitimi, vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi, gerekli hastalarda beslenme desteği, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş-uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri, etkili öksürük, balgam çıkarma teknikleri de pulmoner rehabilitasyon programlarında yer almaktadır. Uzun süreli akciğer hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediyorsanız, günlük aktivitelerinizi yapmakta zorluk çekiyorsanız değerlendirme için Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurduktan sonra pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanabilirsiniz” diye konuştu.