"Ekonomik reçeteden önce hukukun üstünlüğü"
Ekonomist Uğur Gürses, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde yaptığı konuşmada yeni iktidarların şeffaf, hesap verebilir ve eğitimi önemser olması gerektiğini söyledi
İzmir’de Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde başlayan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ikinci gününün ilk konuşmacısı Ekonomist Uğur Gürses oldu. Düzü yakalamak için bazen kırılmalar yaşanması gerektiğini anlatan Gürses, mevcut düzende ekonomik değerleri, demokrasiyi çökerten bir yapı ortaya çıktığını söyledi.
Ülkede yaşanan kırılmaların bazen düzü yakalamak için gerektiğini hatırlatan Gürses, “Tarihimizde örnekleri var. Cumhuriyet bu kırılmalar üzerine kuruldu. Cumhuriyet’in ilk yüzyılında yaşananlardan gördük ki aynı düzende yol almak mümkün değil. 2. yüzyıl için eşit yurttaşlık, hukukun üstünlüğü gerekiyor. Herkes ekonomik reçete arıyor ama henüz o aşamaya gelmedik. Sorunların ana nedeni hukukun üstünlüğünün olmaması. Tek başına ekonomi politikası reçetesi yazarak sorunları aşamayız. Kapsayıcı, hesap veren bir siyasi rejime ihtiyaç var” dedi.
Nasıl bir ekonomik model gerektiği ile ilgili de görüşlerini açıklayan Uğur Gürses, “Ekonomiden önce hukuk diyoruz ama ekonomik bir modele de ihtiyaç var. 2008’de patlak veren ekonomik kriz bizim gibi ülkelerde yeni riskler yarattı. Küresel ekonomide önümüzdeki yıllarda hareket güney Asya’ya kayacak. Dünyadaki ekonomik hareketlerin yüzde 50’si bu bölgede gerçekleşecek. Üretim artık doğaya saygılı ve sürdürülebilir olmasıyla ölçülüyor. Doğaya, hukuka saygılı koşulları sağlamak gerekiyor. Çok seslilik, ifade ve iletişim önündeki engelleri kaldırmak gerekiyor. Doğaya saygılı bir gelişme planı yaptığımızda doğal afetlerin maliyetleri de azalacak. Şeffaf, hesap verilebilirlik, ücretsiz ve kaliteli eğitim iktidarlar için zorunluluk haline gelecek. Kamu, özellikle teknolojide özel sektörün yapamayacağı yatırımları üstlenmek zorunda” diye konuştu.