İktisat Kongresi'ne 11 başlıkta 78 karar sunulacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonunda sanayici, tüccar ve esnaf buluşmalarının sonuncusu yapıldı. 17-22 Şubat 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek kongre için 3. buluşmayı gerçekleştiren kuruluşlar, kongreye sunulacak ortak ilke ve kararları belirledi.

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, İzmir’in ev sahipliği’nde 17-22 Şubat 2023 tarihlerinde düzenlenecek. Kongre öncesi Türkiye ekonomisine yön veren kurum ve kuruluşların bir araya gelerek yürüttüğü hazırlık çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Sanayici, tüccar ve esnaf buluşmalarının sonuncusu 1 Aralık’ta yoğun katılımla Swiss Otel’de yapıldı. Bundan önceki toplantılar 23 Ağustos ve 5 Ekim’de yapılmıştı. Son toplantıda Kongre’ye sunulmak üzere 11 başlıkta 78 karar alındı, 24 ilke belirlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonundaki toplantıya İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, meslek örgütlerinin başkanları, İzmir milletvekilleri, STK başkanları katıldı.
 
Toplantı sonrası ortak açıklama İzmir Büyükşehir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından yapıldı. Soyer, “Sanayici, tüccar ve esnaf temsilcilerimizle son toplantımız 5,5 saat sürdü. Yoğun bir katılım oldu. Pandeminin ardından değişim yaşanan çağımızda sanayi ve ticaret yeniden şekilleniyor. 3 kez toplandık. Son toplantımızda 11 başlıkta 78 karar aldık. Bu karar ve ilkeleri İktisat Kongresi’nde ortak görüşümüz olarak sunacağız. Kararların nihai şekli Kongre’de belirlenecek. Tüm katılımcılara ve paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
 
İnsan ayak izi, ekosistemin kendini yenileme eşiğini aştı
Belirlenen ilkeler şunlar; “Sanayi ve ticarette yalnızca büyüme odaklı bir iktisadi model kabul edilemez. Geleceğin Türkiye’sinin toplumsal ve ekonomik düzeni dünyadaki yapısal değişimin kavranması üzerine inşa edilecek. İktisadın geleceği günlük kararlarla gelişemez. İktisadi planlama doğası gereği bütüncüldür. İnsanan yerküre ve atmosferde bıraktığı ayak izi, ekosistemin kendini yenileme eşiğini aştı. İklim krizi bunlardan biri. Yıkıcı büyümenin sonuçlarını görüyoruz, bu modelle gidilemeyeceğinin farkındayız. Demokrasi refahın adil dağılımını sağlayan temel unsur. Yeni bir sosyal mutabakata ihtiyaç var. Geleceğin Türkiye ekonomisi teknolojiyi tüketen değil, üreten olmalı. İşbirlikleri için ekonomik demokrasi gerekli. Her bir sanayici, tüccar ve esnaf ülke ekonomisi için değerli. Küçük esnafın korunması için tedbirler alınmalı. Ticaret ve sanayide kamunun düzenleyici rolü güçlendirilmeli. Teknolojinin dönüşümü için entelektüel sermaye gelişmeli. Bilgiye erişim temel insan hakkı kabul edilmeli. Yatırımlarda bölgesel gelişmişlik farkı azaltılmalı. Teşvikler buna göre düzenlenmeli. Katma değerli ürünlere yönelik sektörel planlama yapılmalı. Stratejik sektörler tarif edilmeli. Sektörler arası entegrasyon sağlanmalı. Döngüsel ekonomi teşvik edilmeli. Başarılı bir eğitim sistemi kurulmalı. Düşünce üretimi ekonomik değer olarak kabul edilmeli. Değişim iktisadın vazgeçilmezi. Yeni meslek alanlarının geliştirilmesi için kuluçka merkezi inşa edilmeli. Gençlere fırsat sağlanmalı. Cinsiyet eşitliği oluşturulmalı. Sanayinin ithalatçı yapısı değiştirilmeli. Yerel ve ulusal tedarik zinciri güçlendirilmeli.”
 
Toplantıda kararlar, dijitalleşme ve veri yönetimi, planlama, doğayla uyum, demografik hareketlerin yönetimi, eğitim, kapasite geliştirme, düşünce sermayesi ve yeni meslekler, yeni nesil rekabetçilik, girişimcilik, uluslar arası ağlar ve turizm, enerji başlıkları altında alındı. Ayrıca sanayici, tüccar ve esnaf gruplarının dışında, farklı toplantılarda kararlar alan işçi ve çiftçi gruplarını da kapsayan siyasal, sosyal, ekonomik reform başlıkları altında alınan toplam 16 karar da açıklandı.
 

i̇zmir büyükşehir belediyesi tüccar ve esnaf buluşmaları i̇zmir büyükşehir büyükşehir belediye başkanı tunç soyer i̇zmir ticaret odası ege bölgesi sanayi odası ege i̇hracatçı birlikleri i̇zmir ticaret borsası deniz ticaret odası i̇zmir şubesi i̇zmir esnaf ve sanatkar odaları birliği i̇zmir milletvekilleri stk i̇ktisat kongresi dijitalleşme ve veri yönetimi planlama doğayla uyum demografik hareketlerin yönetimi eğitim kapasite geliştirme düşünce sermayesi ve yeni meslekler yeni nesil rekabetçilik girişimcilik uluslar arası ağlar ve turizm