İzmir'in sakin mahallesini Başkan Soyer ziyaret etti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer dünyanın ilk Cittaslow Metropolü olmaya hak kazanan İzmir'in 'Sakin Mahalle' programı kapsamında Karşıyaka'nın Demirköprü Mahallesi'ni ziyaret etti. Programın Agora Ören Yeri'ndeki Pazaryeri Mahallesi ile Demirköprü'de sürdüğünü söyleyen Başkan Soyer, 'Bu mahallelerde yaşayan insanların bulundukları yerle övünmelerini istiyoruz. İzmir'de herkesin parmakla göstereceği en güzel kamusal alanları yaratmak gibi bir heyecanımız ve hevesimiz var' dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyanın ilk Cittaslow Metropolü olmaya hak kazanan İzmir’in “Sakin Mahalle” programı kapsamında çalışmaların sürdüğü bölgeleri ziyaret etmeyi sürdürüyor. Nisan ayında Agora Ören Yeri’ndeki Pazaryeri Mahallesi’yle projeyi başlatan Başkan Tunç Soyer, İzmir’in ikinci “Sakin Mahalle”si olarak belirlenen Karşıyaka’nın Demirköprü Mahallesi’ni ziyaret etti. Başkan Tunç Soyer’e ziyarette Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Demirköprü Mahalle Muhtarı İbrahim Akçe ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile proje çalışanları eşlik etti.
Mahalle sakinlerinin isteklerine vurgu yaptı
Başkan Soyer mahalledeki yeşil alanları, parkları, sokakları dolaşırken çalışmalara dair bilgi aldı. Yurttaşların taleplerini de dinleyen Başkan Soyer, gündelik hayatı kolaylaştıracak hizmetlerin hızla yapılması için ekiplerine notlarını iletti. Ayrıca Cittaslow Metropol çalışma gruplarına mahalle sakinlerinin isteklerine uyulması yönündeki hassasiyetini aktardı. Soyer, Karşıyaka Demirköprü Üretici Kadın Kooperatifi’ni de ziyaret etti.
Ulaşım akslarıyla ilgili düzenleme
Mahalle turu sonrasında konuşan Başkan Soyer, “Sakin Mahalle” kavramı için Demirköprü’nün uygun olduğunu belirterek “Cittaslow Metropol olma yolunda iki mahalle üzerinde pilot uygulama yapma kararı vermiştik. Her ikisi de bambaşka dinamikleri olan mahalleler. Pazaryeri Mahallemiz gelir düzeyi daha düşük vatandaşlarımızın oturduğu, göç almış bir mahalle. Demirköprü Mahallemiz ise gelir seviyesi orta ve orta derecenin üzerinde olan vatandaşlarımızın oturduğu bir yer. Biri Konak’ta diğeri Karşıyaka’da. Bu mahallede çok küçük dokunuşlarla çok daha yüksek bir yaşam kalitesi temin etmek mümkün. Örneğin ulaşım aksları konusu var. Bazı noktalar trafiğe kapatılabilir, tamamen yayalaştırılmış alana dönüştürülebilir. Bazı noktalar tek yön araç girişine ayrılabilir” dedi.
Mahalle aidiyetini öne çıkaracak çalışmalar yapmak istiyoruz
İkinci uygulama alanı olarak parklardan söz eden Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahallenin çok güzel parkları var. Aynı zamanda Cemil Başkanımızın yaptığı çok güzel bir uygulama var. Vatandaşı dinleyerek, onların taleplerinden yola çıkarak yeni uygulamalar yapıyor. Vatandaşı duyan, dinleyen ve birlikte karar alan bir mekanizma söz konusu. Bu, Cittaslow Metropol olma yolunda işimizi kolaylaştıracak bir mekanizma. Bundan sonrasında mahallede bulunan yeşil alanlarla ilgili iyi uygulama örnekleri ortaya koyacağız. İzmir’de herkesin parmakla göstereceği en güzel kamusal alanları yaratmak gibi bir heyecanımız ve hevesimiz var. Mahalle aidiyetini öne çıkaracak çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu mahallede yaşayan insanların bu mahallede yaşıyor olmakla övünmelerini istiyoruz. Birçok fikrimiz var. Yavaş yavaş uygulamaya sokacağız.”
“Dünyaya örnek olacağına inanıyorum”
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise “Cittaslow Metropol sakin mahalle çalışmasında Demirköprü Mahallesi’ni seçtikleri için Tunç Başkanıma teşekkür ediyorum. Bu mahalle gerçekten Cittaslow ruhunu kolayca kabullenmeye uygun bir mahalle. Burada insan ve iklim odaklı daha fazla sosyal yaşamın olduğu, vatandaşların mahalle kimliği etrafında bütünleştiği bir çalışmanın gerçekleşeceğini görüyoruz. Buna katkıda bulunmak için elimizden geleni yapacağız. Daha sonra bunun İzmir’in bütün mahallelerine yayılacağına ve dünyaya örnek olacağına inanıyorum” dedi.
Cittaslow Metropol Nedir?
İzmir, Cittaslow 2021 Genel Kurulu’nda dünyanın ilk Cittaslow Metropol pilot kenti ilan edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi sivil toplum temsilcileri, akademisyenler, uzmanlar ve kanaat önderleri ile İzmir'de başlayacak ve bütün dünyada uygulanabilecek bir büyükşehir yönetim modeli oluşturmak için Cittaslow Metropol projesi üzerinde çalışıyor. Proje kapsamında dünyadaki kent ve iyi yaşam perspektifleri analiz edilerek “yavaş yaşam” felsefesiyle bir araya getirildi. Cittaslow Metropol kent modeli insan odaklı, kentin değerlerini koruyan, sürdürülebilir, yüksek yaşam kalitesini hedefliyor. Cittaslow Metropol modelinin “Toplum”, “Kentsel direnç”, “Herkes için Gıda”, “İyi Yönetişim”, “Hareketlilik” ve “Cittaslow Mahalleleri” olmak üzere 6 ana teması var. Bu temalar altında çeşitli kriterler belirlendi. Bu kriterler kapsamında İzmir'de bir yıl süresince projeler geliştirilecek ve uygulanacak.