İzmir YMMO'da Gündem 'Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı'

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO), düzenlediği konferans ile 'Risk Analiz Senaryoları ve Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı'nı konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Müdür Vekili Sümeyra Somuncuoğlu, Vergi Denetim Kurulu İzmir Vergi Kaçakçılığı Denetim Daire Başkanı Cafer Durmuş, İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı, İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin birer konuşma yaptı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hüseyin Diler ise “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nın ayrıntılarını anlattığı bir sunum gerçekleştirdi. Konferansın açılış konuşmasını yapan İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin, yeminli mali müşavirlik mesleğinin temel fonksiyonunun beyanname verilmeden önce gerekli tetkik ve kontrolleri yaparak firmanın doğru beyanname vermesinin sağlanması olduğunu söyledi. Doğru verginin toplanması ve kayıt dışının önlenmesi açısından kamu hizmeti verdiklerini söyleyen Zengin, “Bu amaçla Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı ile mücadelesi dahil olmak üzere vergiyle ilgili hedeflerin tutturulması için oda olarak katkı sunmaya hazırız” diye konuştu. Risk parametrelerinin yeminli mali müşavirlerle paylaşılması gerektiğine dikkat çeken Zengin, “Kayıp ve kaçağın önlenmesi, sorun oluşmadan kaynağında bunun düzeltilerek doğru beyannamenin verilmesi için bu bilgilerin yeminli mali müşavirlerle paylaşılması bu yüzden önemli” dedi Somuncuoğlu: “Veri analizi yapıyoruz ve kurumlara sunuyoruz” Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Müdür Vekili Sümeyra Somuncuoğlu da dijitalleşmeye bağlı güçlü bir dönüşümün hayatın her alanında etkili olmaya başladığını söyledi. Big Data’nın yani ‘Büyük Veri’nin analizinin çok önemli olduğunu söyleyen Somuncuoğlu, “2020 yılında toplanan verilerin anlamlı bir bilgiye dönüşmesi için genel müdürlüğümüzün temelleri atıldı. İlk yılımız veri toplamayla geçti, ikinci yıldan itibaren sahadan bilgi akışı ve analizlere başladık” dedi. İlgili kamu kuruluşlarına raporlar sunduklarını ifade eden Somuncuoğlu, “Maliye Bakanlığı içinde ve diğer kurumlarda risk senaryoları paylaşan, bakanlık dışına da hizmet sunan bir genel müdürlük olarak hizmet sunuyoruz. Verilerin yorumlanması noktasında kayıtlı üyelerin kayıt dışı işlemlerine inceleme yaptığımız gibi bir yanılsama var. Kayıt dışı faaliyet gösteren mükelleflere yönelik inceleme de yapıyoruz, özellikle ticaret noktasına da bakıyoruz” diye konuştu.
Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nın 2023-2025 arasında uygulanacağını söyleyen Somuncuoğlu, 230 kurumdan 900 öneri toplanarak bu planın hazırlandığını söyledi. Alanlı: “Ortak çalışma kayıt dışının önlenmesi için çok değerli”
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı ise yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı. Kayıt dışı ekonomi ile daha etkin mücadele için bir çok kurumun bir arada çalıştığını söyleyen Alanlı, sektörlerde yürüttükleri denetim ve kontrolleri anlattı. YMMO ve meslek mensupların özverili mesaileri sayesinde mali kayıt düzeninin oluşturulması noktasında ve kayıt dışı ile mücadelede önemli gelişmeler kaydedildiğini söyleyen Alanlı, “Bu anlamda paydaşlığa çok büyük önem veriyoruz. Koordinasyon toplantılarımız dışında yapılandırma kanunları gibi kanun çalışmalılarından önce, mevzuat değişiklikleri gibi konular için bir meslektaşlarımız ile her zaman bir araya geldik, bundan sonra da bu toplantıları ve istişareleri yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Vergi Denetim Kurulu İzmir Vergi Kaçakçılığı Denetim Daire Başkanı Cafer Durmuş ise son yıllarda kurumların entegre olarak kayıt dışı ve kaçak ile mücadele ettiklerini ve bunun son derece faydalı olduğunu söyledi.Diler: “Risk Analiz Senaryoları geliştiriyoruz”Konuşmaların ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hüseyin Diler, Genel Müdürlüğün tanıtım ve görevlerini anlattı. Risk Analiz Sisteminin esaslarını sunumunda paylaşan Diler, Risk Analiz Senaryoları ve RADAR Sistemini ve Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planını paylaştı. 2022 yılında analize tabi tutulan mükellef sayısının 917 bin 475 olduğunu anlatan Diler, “Sahte belge düzenleme riski bulunan beyannameler saha denetimlerine aktarıldı, gıda sektöründe de toptan ve perakende kısmında beyannamelerdeki uyumsuzlukları bu şekilde tespit ettik. Sosyal medya fenomenleri, e-sporcular, serbest çalışanlar üzerinde de incelemeler ve analizler yürüttük” diye konuştu.
 

i̇zmir yeminli mali müşavirler odası i̇zmir ymmo risk analiz senaryoları ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele eylem planı dokuz eylül üniversitesi rektörlüğü hazine ve maliye bakanlığı risk analizi müdür vekili sümeyra somuncuoğlu vergi denetim kurulu i̇zmir vergi kaçakçılığı denetim daire başkanı cafer durmuş i̇zmir vergi dairesi başkanı ömer alanlı i̇zmir yeminli mali müşavirler odası başkanı yaşar zengin