Zeytin Koruma Kanunu
Cumhuriyet kazanımlarını yandaşlarına peşkeş çeken Saray yönetiminin, bu sefer de gözünü zeytinliklere diktiğini söyleyen CHP'li Beko, ''Zeytin mi daha önemli, tesis mi?'' diyen AKP'li Yıldırım'ın sözlerini anımsattı.
"Zeytin olmayan bir Ege, Ege sayılmaz" diyen Beko, ünlü müzisyen Gianadda'nın,
"Gel güvercin gel!
Gaganda zeytin dalıyla,
Barışın gerekli olduğu yere,
Dünyamıza ve yüreklere gel!" dizelerini paylaştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren yönetmeliği resmen yürürlüğe girdi. Doğaya ve insan yaşamına zarar verecek olan yönetmeliğe tepki gösteren isimlerden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
ZEYTİNSİZ BİR EGE; EGE SAYILMAZ
Ege bölgesinin bütünleştiği zeytin ağacının, tarih boyunca barışın, kutsallığın, bereketin, bilgeliğin ve saflığın sembolü olduğunu, kutsal kitaplara ve efsanelere kadar dayandığını anımsatan Beko, "Ege her tarafı zeytin ağaçlarıyla bütünleşmiş bir bölgedir. Zeytin olmayan, zeytin ağacı olmayan bir Ege; Ege sayılmaz. Doğanın kadim ağacı zeytin, AKP’nin inisiyatifine bırakılamayacak kadar değerlidir. Daha önce defalarca Meclis tarafından reddedilmesine rağmen şimdi arka kapıdan dolaşılarak çıkarılan bu doğa düşmanı yönetmelik derhal geri çekilmelidir" dedi.
Saray yönetimiyle ülkenin doğasının; enerji, maden, baraj, HES, RES, Nükleer santraller gibi işletmelerle geri dönüşü olmaksızın yok edildiğini vurgulayan CHP'li Beko, yıllardır Cumhuriyet birikimlerini yandaşlarına peşkeş çeken iktidarın, satacak bir şey bulamayınca gözlerini doğanın nazar boncuğu olan zeytinliklere diktiğini söyledi.
Daha önce defalarca Meclis gündemine getirilen düzenlemenin, ''zeytinin ölüm fermanı'' olarak gören üreticiler ve birçok kesimin tepkisi yüzünden her defasında geri çekildiğini anımsatan Beko, "Bakın bu konuda iktidarın zeytin ağaçlarına bakış açısını net bir şekilde ortaya koyan 2017 yılında dönemin AKP'li Başbakanı Binali Yıldırım, ''Zeytin mi daha önemli, tesis mi?'' sözlerinin halkımıza hatırlatmak isterim. İktidarın doğayı ve insan sağlığını hiçe sayan zihniyetinin açık ve net bir itirafıdır bu cümle" ifadelerini kullandı.
CHP YARGIYA TAŞIYOR
Türkiye'de Atatürk tarafından 1925’te çıkarılan Tarım Yasası ve sonrasında 1939’da yürürlüğe giren Zeytin Koruma Kanunu ile zeytin ağaçlarına dokunulmayacağını vurgulayan Beko, toplumun karşı çıkmasına rağmen dayatmayla çıkartılan yönetmeliği CHP'nin yargıya taşıdığını, yönergelerle bunun değiştirilmemesi gerektiğini ve zeytin ağacını korumak için yasanın uygulanması gerektiğini söyledi.
Sektör temsilcilerinin ''Zeytinin koruma kalkanı'' dediği, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun'un 20'nci maddesini de paylaşan CHP'li Beko, "Bakın zeytin koruma yasası, "zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi izne tâbi olup, izinlerin alınması durumunda dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez." deniliyor.
Kökünden sökülüp atılmadıkça yüzyıllarca dimdik ayakta duran zeytin ağacı, başta Ege bölgesi olmak üzere yaklaşık bir milyon insana ekmek kapısıdır" diye konuştu.
GEL GÜVERCİN ZEYTİN DALIYLA YÜREKLERE GEL
Hala devam eden Rusya -Ukrayna çatışmasına da göndermede bulunan Beko, ünlü Fransız müzisyen Jean Claude Gianadda'nın,
"Gel güvercin gel!
Gaganda zeytin dalıyla,
Barışın gerekli olduğu yere,
Dünyamıza ve yüreklere gel!" dizelerini paylaştı. CHP'li Beko, yönetmeliğin geri çekilmesi için elinden gelen her şeyi yapacağını da sözlerine ekledi.