Ezber Bozan Tasarım Ödülleri Sahiplerini Buldu

Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği mobilya, tekstil ve doğal taşın ilk kez bir arada kullanıldığı Ezber Bozan Tasarım Yarışması Final Gecesi’nde ödüller sahiplerini buldu.

Ezber Bozan Tasarım Ödülleri Sahiplerini Buldu
06 Ekim 2021 - 16:39

Öğrenci kategorisinde mansiyon, öğrenci ve profesyonel kategorisinde EİB özel ödülü ve ilk üçe giren finalistlere ödülleri takdim edildi.   

 

Öğrenci kategorisinde ilk üçe giren tasarımcılara verilecek nakdi ödüllerin yanı sıra Ticaret Bakanlığı’nın onayladığı sayıda finaliste Bakanlık desteğiyle yurtdışındaki önemli tasarım okullarından birinde 2 yıl süre ile eğitim hakkı verilecek. 

 

İşte yarışmanın kazananları;

 

Ezber Bozan Tasarım Yarışması öğrenci kategorisi birincisi SC ROLD isimli projesiyle Büşra Yiğit olurken, Erdener Atasayar HEALTHY WORK isimli projesiyle profesyonel kategoride birincilik ödülünü almaya hak kazandı.

 

Öğrenci kategorisinde ikinci TRİLO isimli projesiyle Zeynep Yıldırım olurken, Gürhan Bilget, ARETE isimli projesiyle profesyonel kategorisinde ikincilik ödülünü almaya hak kazandı.

 

Yarışmanın öğrenci kategorisi üçüncülük derecesinin sahibi PORTA isimli projesiyle Hilal Kendir oldu. Hilal Özer ve Kübra Efe, VALS isimli projeleriyle profesyonel kategoride üçüncülük ödülünü almaya hak kazandı. 

 

Öğrenci kategorisinde Mansiyon Ödülü;

 

-           Rabia Berber ve Sinan Can, (Proje ismi: COSY WARMCHAIR)

-           Ezgi Kıral (Proje ismi: SAMAYO) 

-           Alp Buldanlıoğlu (Proje ismi: DÖNGÜ)

-           Şevval Özdoğan (Proje ismi: FOR LEG)

 

Öğrenci kategorisinde EİB Özel Ödülü;

 

-           Bilgisu Arda Genç ve Dide Sevinçok’, (Proje ismi: MOYO) 

-           Engin Tetik (Proje ismi: SUENO) 

-           Zeynep Bayraktaroğlu (Proje ismi: ZEON)

 

 Profesyonel kategorisinde EİB özel ödülü;

 

-           Ogün Çanga, Taylan Özgür Koca ve Umut Deniz Aktaş, (Proje ismi: MOVE ON) 

-           Fulya Güçlü, (Proje ismi: TAK) 

-           Mete Erdem, (Proje ismi: ORBIT)

 

Aynı zamanda yarışmanın öğrenci kategorisinde 61 farklı üniversiteden alınan 509 başvuru sonucunda; “Eskişehir Teknik Üniversitesi” 101 başvuruyla yarışmaya en çok öğrenci katılımında bulunan üniversite oldu. Üniversite adına Dr. Emre Tüfekçioğlu’na en çok katılım sağlayan üniversite ödülü verildi.

 

Mobilya ihracatı 5 milyar dolara yaklaştı

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Milano merkezli Endüstriyel Araştırmalar Merkezi (CSIL) 2020 raporuna göre, ülkemizin mobilya ihracatında altı basamak birden yükselerek, sekizinci sırada yer aldığını anlattı. 

 

“İnovasyon ve tasarım tüketici taleplerinin üretimi doğrudan etkilediği böylesi bir dönemde, sektörümüzü geleceğe taşıyacak. Bu anlamda, Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması oldukça önem arz ediyor. Sektörümüzün ihracat rakamlarında; bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz projelerin başarılı sonuçlarını net bir şekilde görmekteyiz. Pandemiyle geçen 2020 yılında dahi; İhracatını artırmayı başarmış bir sektörden bahsediyoruz. Ocak – Eylül döneminde sektörümüzün ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,3 oranında artış kaydederek 5 milyar dolara yaklaştı.”

 

Bu yıl mobilya sektörünün 210 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğinin altını çizen Gülle, sektörün en çok ihracat gerçekleştirdiği İlk 41 ülkenin tamamında yıl ihracatını artırma başarısı gösterdiğinden bahsetti. 

 

“Bu ülkelerde yükseliş ortalamamız yüzde 40’ı aşmış durumda. Geçen yılın ilk 9 ayına göre sektörel ihracatımız; Birleşik Krallık’a 90 milyon dolar, Irak’a 76 milyon dolar ve Fransa’ya 69 milyon dolar artmış durumda. Sektörlerimizin başarıları, genel ihracat rakamlarımıza da yansımış durumda. Son 12 ayda ise, 212,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek, yıllık ihracat hedefimiz olan 211 milyar dolara aşmayı başardık. Yeni hedefimiz; 2026 yılına kadar yıllık ihracatta 300 milyar dolara ulaşmak. Tasarımcılarımız, Türk mobilya ürünlerinin rakiplerimize göre ne kadar kaliteli olduğunu tüm dünyaya gururla göstererek, yeni dönem için önemli bir adım attılar.”

 

Fütüristik Çalışma Alanı Mobilyaları geleceği şekillendirecek 

 

Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nın “Fütüristik Çalışma Alanı Mobilyaları” temasını güncel koşullar çerçevesinde pandemiyi göz önüne alarak kurguladıklarını söyleyen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı sözlerine şöyle devam etti:

 

“Evden çalışmanın yaygınlaşmaya başladığı bu dönemde insanların evlerinde rahat bir şekilde çalışmalarını yapabileceği geleceğin yenilikçi çalışma mobilyalarının tasarımı ile sektöre yeni fikirler kazandırmak istedik. 60’ın üzerinde üniversiteyle çevrimiçi tanıtım toplantıları, 4 bin civarında öğrenci katılımı ile online toplantılar düzenlendi. Detaylar hem online hem fiziki olarak öğrencilerimize aktarıldı. Yarışmaya öğrenci ve profesyonel toplam 677 başvuru alındı. 509 öğrenci, 168 profesyonel pafta/tasarım geldi.” 

 

Yarışmaya rekor başvuru 

 

Profesyonel ve öğrenci kategorisinde toplam 92 farklı üniversiteden başvuru alındığını açıklayan Yağcı, “bu rakamlar yarışmaya ilgilinin ne denli yüksek olduğunun ispatı. Bunların ötesinde, tasarımcılarla sektörü bir araya getirmiş oluyoruz. Ege’nin mobilya ihracatında ilk 5 ülke arasında; Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve ABD yer alıyor. Türkiye genelinde ise Irak ilk sırada. Fark burada. Ege tasarıma daha çok değer veriyor. Bu sayede mobilya sektörünün Ar-Ge kültürünün, tasarım yetisinin artmasını, birim fiyatının olabildiğince en yüksek değere ulaştırılarak gerçek ederinde satılmasını amaçlıyoruz.” dedi. 

 

Cahit Doğan Yağcı, Türkiye'nin ortalama mobilya ihraç fiyatının 2020 yılında 2,64 dolarken, Ege Bölgesi'nde bu rakamın 3,17 dolara ulaştığına, hedeflerinin bu rakamı 6 dolar seviyesine çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi.

 

“Bu iradeyi ortaya koyarak hedefimiz için en önemli adımı atmış bulunuyoruz. İhracatçı Birliklerinin görevi sadece bürokrasinin sorunlarını gidermek değil, “eğitimdir”. Uzun vadeli başarının sırrı burada saklı. Proje kapsamında sektörün en ünlü tasarımcılarını üyelerimizle buluşturduk. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden bölüm başkanları, akademisyenler, sektörün önde gelen temsilcileri ile sektörde markalaşmış tasarımcıları bir araya getirmeyi başardık, jüri üyelerimize tek tek teşekkür ediyorum. Mobilya sektörünün destekçisi olan sponsorlarımıza da ayrıca teşekkür ederim. Tasarım ile mobilya sektörünü bir araya getirmeye devam edeceğiz, bu yöndeki projelerimiz devam edecek.”

 

Yarışmayla ilgili detaylı bilgiye www.ezberbozantasarimlar.org adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Instagram: @ezberbozaneib

 

Twitter: @ezberbozaneib

 

Facebook: Ezber Bozan Tasarım Yarışması

 

Jüride kimler yer aldı?

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi A. Can ÖZCAN          

 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Zeki TURAN 

 

Endüstriyel Tasarımcı Defne KOZ   

 

Dorya Home Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Doruk YORGANCIOĞLU  

 

Endüstriyel Tasarımcı Gamze GÜVEN        

 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Gülay HASDOĞAN  

 

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker KAHRAMAN 

 

Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürün. İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Özge Ertuğrul PARLAS        

 

Ege Maden İhracatçıları Birliği  Yönetim   Kurulu Üyesi Remzi BONCUK          

 

Endüstriyel Tasarımcı  Renan GÖKYAY    

 

Ege Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk DEMİRCİ   

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şebnem TİMUR

 

Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Tolga BENLİ   

 

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  Turan GÖKSAN          

 

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Yankı GÖKTEPE    

 

Yarışmanın ana sponsorları; Bambi Yatak, Dorya Home, Dyo Boya Fabrikaları, Efor Fuarcılık, Meltem Bebek ve Genç Odası, Sandalyeci Firmaları

 

Yarışmanın destek sponsorları: Caploonba- Orpak Mobilya, Dolmenler Sandalye, Ege Genç İş Adamları Derneği, Kamay Collection Firması, Ofis ve İş Mobilyacıları Sanayici İş Adamları Derneği ve  Yenkur Mobilya

 

Dereceye girenlerin ödülleri neler?

 

1) Para Ödülleri

 

Öğrenci Kategorisi Para Ödülü

 

• Birinci : 15.000 TL

 

• İkinci : 10.000 TL

 

• Üçüncü : 5.000 TL

 

• EİB Özel Ödülü (3 Adet) : 3.000 TL

 

• Mansiyon Ödülü (4 Adet) : 2.000 TL

 

Profesyonel Kategorisi Para Ödülü

 

• Birinci : 30.000 TL

 

• İkinci : 20.000 TL

 

• Üçüncü : 15.000 TL

 

• EİB Özel Ödülü (3 Adet) :5.000 TL

 

2) Yurtdışı Fuar Katılımı

 

Profesyonel ve öğrenci kategorilerinde birincilik ödülü alan yarışmacılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) para ödüllerinin yanı sıra masrafları EİB tarafından karşılanmak üzere uluslararası fuarlara götürülecek. (Birincilerin gidemediği durumlarda ikinci ve üçüncü yarışmacılar götürülecek.)

 

3) Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü

 

Ticaret Bakanlığının 2008/2 Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde yarışmamızda dereceye giren ve ilgili mevzuat kapsamında gerekli şartları taşıyan tasarımcılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) en fazla iki yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinde eğitime gönderilecek olup, eğitim giderleri ve bu döneme ilişkin yaşam giderleri söz konusu Tebliğ çerçevesinde Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklarından karşılanacaktır.

 

Yarışmanın final programı; Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Fuat Gürle, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Dolmen, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Metin Güreler, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Ciğer, Mobilya Çalışma Komitesi Başkanı Müjdat Kemer, Ege Genç İş insanları Derneği Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Hasan Özkoparan katılımlarıyla gerçekleştirildi.  

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum